River Ranger Registration

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Klik Borang Pendaftaran Ahli. Terima Kasih diatas kesudian anda menjadi Ahli River Ranger

 

Pengenalan River Ranger:-

Aktiviti River Ranger ini mula diperkenalkan pada tahun 2005 melalui projek Community Participation in River Management oleh DANIDA. Tujuannya adalah untuk mendedahkan pelajar-pelajar tentang sumber air, sungai dan ekosistemnya. Ia mula dibangunkan sebagai Program SMART Ranger (Start Managing All Resources Today) dengan memfokuskan aktiviti berkaitan pengurusan sisa pepejal dimana pelajar-pelajar diajar tentang kepentingan pengurusan sumber air dan kitar semula. Semenjak tahun 2007, JPS mula mengembang dan menyebar aktiviti ini ke seluruh negara dengan menggunakan nama River Ranger untuk lebih sesuai dengan peranan Bahagian Sungai. Skop River Ranger diperluaskan kepada pelajar dan komuniti dengan tujuan memberi kefahaman tentang alam sekitar, sumber air dan sungai dengan menekankan aspek ekosistem kehidupan seperti kepelbagaian biologi, kegunaan, nilai dan manafaatnya kepada manusia dan persekitaran.

Anda boleh melayari blogspot River Ranger JPS Negeri Kedah http://rrkedah.blogspot.com dengan pelbagai aktiviti disediakan :


Jabatan Pengairan Dan Saliran
Negeri Kedah Darul Aman,
Tingkat 7, Bangunan Sultan Abdul Halim,
Jalan Sultan Badlishah,
05000, Alor Setar,
Kedah, Malaysia
Tel : +60 4-729 7373
Fax : +60 4-729 7374
Email : jps@kedah.gov.my

Dasar Keselamatan
Dasar Privasi

Penafian
Bantuan
Peta Laman
Persetujuan Tahap Perkhidmatan (SLA)
Dasar Kerajaan

© Hak Cipta 2018.
Jabatan Pengairan dan Saliran Negeri Kedah Darul Aman

Paparan terbaik adalah dengan menggunakan Internet Explorer 11 dan Mozilla Firefox versi terkini ke atas dengan resolusi monitor 1024 x 768

Imbas QR Code di bawah untuk versi telefon pintar

QR didkedah 01

Masa Capaian : 0.38s | Maklumat portal ini telah dikemaskinikan pada : 01 Jun 2023